Shtojcat DHA prenatale: Çfarë të dini

Shtojcat DHA prenatale: Çfarë të dini

Acid Docosahexaenoik (DHA) është një lloj i acidit yndyror omega-3 që është i rëndësishëm për shëndetin e mirë. Marrja e DHA në formë shtesë gjatë shtatëzanisë mund të ndihmojë në mbështetjen e rritjes së shëndetshme të fetusit.

Ky artikull eksploron shtesat prenatale DHA, përfitimet shëndetësore të DHA gjatë shtatëzanisë, efektet anësore të mundshme dhe dozat e rekomanduara, si të zgjidhni një shtesë cilësore, mënyra të tjera për të marrë DHA dhe kur të flisni me një mjek .

isfarë është DHA prenatale?

DHA prenatale është një lloj vitamine ose shtese që përmban DHA acid yndyror omega-3.

Shumica e shtesave të DHA vijnë nga:

 • Vaji i mëlçisë me cod
 • Vaji i krillit
 • Vaji i peshkut brenda peshkut të yndyrshëm siç është salmoni , ton, harengë, skumbri dhe sardele
 • vaj algash

Sidoqoftë, shtesat ose vitaminat prenatale DHA mund të mbajnë edhe lëndë ushqyese të tjera, duke përfshirë:

 • Vitaminë D
 • Kolinë
 • B Vitamina dhe acid folik
 • Vitamina C
 • Hekuri
 • acidi eikosapentaenoik (EPA), një acid yndyror omega-3

Përfitimet shëndetësore të DHA gjatë shtatëzanisë gjatë shtatëzanisë

Të gjitha format e acideve yndyrore omega-3 janë jetike për shëndetin, veçanërisht gjatë shtatëzanisë. Njerëzit duhet të konsumojnë acide yndyrore omega-3 përmes ushqimeve ose shtojcave sepse trupi nuk i prodhon ato natyrisht.

DHA Omega-3 është thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të syve, sistemit nervor dhe trurit.

Shumë hulumtime sugjerojnë një lidhje pozitive midis konsumit të DHA https://harmoniqhealth.com/al/wormin/ dhe funksionit vizual dhe njohës. Sidoqoftë, një studim i fundit i vitit 2019 nuk gjeti asnjë ndryshim në aftësitë njohëse ose mprehtësi vizuale tek foshnjat, prindërit e të cilëve konsumuan DHA gjatë tremujorëve të dytë dhe të tretë të shtatzënisë. Studiuesit sugjerojnë se marrja e DHA nuk ishte aq e lartë sa të prodhonte rezultate ose që metodat e testimit për të kontrolluar mprehtësinë njohëse dhe vizuale nuk ishin aq të ndjeshme sa duhet.

Konsumimi i acideve yndyrore omega-3 gjatë shtatëzanisë gjithashtu duket se ul rrezikun e lindjes së parakohshme.

Për më tepër, hulumtimi më i vjetër lidh DHA me pjellorinë e përmirësuar dhe shëndetin riprodhues të vezëve.

Përfitimet e plotësimit të DHA gjithashtu mund të shtrihen te njerëzit shtatëzënë. Një përmbledhje e vitit 2020 sugjeron që DHA mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore gjatë shtatëzanisë së vonë dhe pas lindjes.

Efektet anësore dhe ndërveprimet

Njerëzit që janë alergjikë ose jotolerantë ndaj ushqimit të detit, arrave, sojës, qumështit ose alergeneve të tjerë të ushqimit duhet të sigurojnë që produktet DHA të mos i përmbajnë këto alergene ose të kalojnë përmes a objekt që i përpunon ato.

Efektet anësore nga marrja e DHA kanë tendencë të jenë të vogla ose të buta, duke përfshirë:

 • siklet abdominal
 • frymë e keqe
 • e keqe Shijoni në gojë
 • Burping
 • nauze
 • urth
 • djersë që erë më keq se normale

Në disa raste, DHA gjithashtu mund të bashkëveprojë negativisht me shtesa ose medikamente, siç është warfarin antikoagulant.

dozimi

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë (NIH), nuk ka asnjë rekomandim të vendosur në lidhje me dozën e DHA. Sidoqoftë, ekspertët rekomandojnë që njerëzit shtatzënë të konsumojnë 200 miligram (Mg) DHA në ditë. Për më tepër, shumica e shtesave prenatale përmbajnë 200 mg DHA.

Për sa i përket konsumit të dietës, njerëzit shtatzënë duhet të synojnë të hanë një minimum prej dy shërbimesh me butak të ulët të merkurit ose peshk në javë para dhe gjatë shtatëzanisë dhe gjatë infermierisë. Një shërbim i peshkut përmban 9–12 ounces (oz).

Shumica e njerëzve që jetojnë në Shtetet e Bashkuara nuk marrin sa duhet EPA dhe DHA. Nivelet e këtyre acideve yndyrore gjithashtu zvogëlohen gjatë shtatëzanisë, pasi DHA transferohet në fetus përmes placentës. Kjo do të thotë që individët duhet të konsumojnë më shumë substancën për të pasur vetë nivele të mjaftueshme.

Sidoqoftë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) rekomandon kundër konsumimit të më shumë se 3 gram (g) në ditë të EPA dhe DHA të kombinuara, e cila përfshin deri në 2 g në ditë nga shtesat dietike. Konsumi i DHA më i lartë se kjo mund të shkaktojë çështje të gjakderdhjes dhe të ndikojë negativisht në sistemin imunitar. > Sistemet më të përparuara të rafinimit heqin pothuajse të gjitha këto komponime të dëmshme. Prandaj, është e rëndësishme të zgjidhni produkte me paketim që tregon një organizatë ose laborator të palës së tretë me reputacion ka verifikuar cilësinë dhe pastërtinë e produktit në grimca për trilion nivele.

Shumë organizata të besueshme vendosin standarde që vlerësojnë cilësinë dhe pastërtinë e produkteve të vajit të peshkut, siç është sa vijon:

 • Këshilli për Ushqyerjen Përgjegjës
 • Evropiane Pharmacopoeia
 • Organizata Globale për EPA & amp; DHA omega-3s
 • alsoshtë gjithashtu një ide e mirë për të zgjedhur produkte të provuara në provat klinike të jenë të sigurta dhe efektive. Një person mund të gjejë këto informacione mbi pamfletin ose paketimin që vjen me shtojcën ose faqen e internetit të prodhuesit.

  Njerëzit që ndjekin dietat vegjetariane, kanë një alergji për ushqimet e detit, ose nuk dëshirojnë të hanë ose të blejnë ushqime deti mund të konsumojnë produkte që përmbajnë DHA që rrjedhin nga llojet e algave ose alga deti. Acidet yndyrore omega-3 në peshq në të vërtetë vijnë nga mikroalgat, të cilat grumbullohen në indet e peshkut që i hanë ato.

  Shumë produkte pretendojnë se përmbajnë burime perimesh të DHA.

  Sidoqoftë, bimët jo-marinare nuk përmbajnë në të vërtetë DHA-përkundrazi, ato përmbajnë acidin alfa-linolenik të acidit yndyror omega-3 (ALA), të cilin trupi i shndërron në EHA, pastaj DHA në sasi të vogla. Njerëzit shtatzënë duhet të konsumojnë të paktën 1.4 g ALA në ditë.

  Burime të tjera të DHA

  Për shkak se ushqimet e detit mund të përmbajnë metale të rënda dhe toksina, mund të jetë më e sigurt për njerëzit shtatzënë të konsumojnë ushqime të fortifikuara me DHA, siç janë të sigurta:

  < Ul>

 • Yogurts
 • Qumështi li>

DHA ndodh vetëm natyrshëm në specie të caktuara të peshkut, disa ushqime deti, pulë dhe vezë. Studimet tregojnë se përfitimet e konsumimit të sasive të moderuara të ushqimeve të detit gjatë shtatëzanisë kanë tendencë të tejkalojnë rreziqet e mundshme, veçanërisht nëse konsumoni ushqime deti me cilësi të lartë, me memecë të ulët.

Opsione të sigurta të detit për njerëzit shtatëzënë dhe dozën e tyre mesatare të DHA për 3-oz Serving përfshijnë:

 • Salmon Atlantik të Farmeluar: 2.24 G
 • Atlantiku i egër Salmon: 1.22 G
 • Hering Atlantik: 0.94 g
 • Sardenjat e konservuara: 0.74 g
 • Skumbri Atlantik: 0.58 g
 • Salmon rozë i konservuar : 0.63 g
 • Trofta e egër e ylberit: 0.44 g
 • bas deti: 0.47 g
 • Osters e egër Lindore: 0.23 g
 • Lehta e konservuar Tuna: 0.27
 • Flounder: 0.2–0,5 g
 • Gaforrja: 0.2–0,5 g
 • Catfish: 0.02 mg ose më pak
 • Karkaleca : 0.12 g
 • Tilapia: 0.11 g
 • COD PACIFIKE: 0.10 g
 • karavidhe: 0.07 g
 • Scallops: 0.09 g

Për më tepër, një vezë e gatuar ka tendencë të përmbajë afërsisht 0.03 g DHA, ndërsa 3 oz gjoks pule të pjekur zakonisht përmban 0.02 g DHA.

Njerëzit shtatzënë duhet të konsumojnë vetëm një shërbim në javë ushqim deti që përmbajnë nivele të moderuara të merkurit dhe toksinave të tjera. Këto lloje të ushqimit të detit përfshijnë:

 • Albacore dhe Tuna e Verdhëfin
 • Bluefish
 • Carp
 • Bass Deti Kilian
 • halibut
 • MAHI-MAHI
 • Rockfish
 • Grouper
 • Trofta e detit

Njerëzit shtatzënë gjithashtu duhet të shmangin speciet e ushqimit të detit me nivele më të larta të merkurit, siç janë:

 • Marlin
 • Shark
 • Swordfish
 • Tilefish
 • Bigeye Tuna
 • King Mackerel
 • Portokalli i përafërt

Kërkoni produkte peshku ose peshku që mbajnë logon "Kapje të sigurt", e cila tregon se ushqimet e detit kanë përmbushur pastërtinë dhe standardet e cilësisë.

Njerëzit shtatzënë gjithashtu duhet të kufizojnë konsumin e tyre të ushqimit të detit që miqtë ose familja të kapin fizikisht në një shërbim në javë dhe të mos hanë ndonjë peshk tjetër atë javë. Individët gjithashtu duhet të shmangin konsumimin e ushqimeve të detit nëse ka këshilla sigurie ose shëndetësore në zonën ku një person ka kapur ushqimet e detit.

kur të kontaktoni një mjek

Njerëzit shtatzënë mund të diskutojnë me mjekun, dietikën ose nutricionistin e tyre për ato shtesa ose ndryshime dietike që duhet të bëjnë për të mbajtur veten dhe fëmijën e tyre të sigurt dhe të shëndetshëm .

Njerëzit që marrin recetë ose medikamente pa recetë ose shtesa gjithashtu duhet të konsultohen me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të marrin shtesa DHA. Ata mund të flasin me një mjek nëse nuk mund të tolerojnë shtesat DHA ose ushqime të pasura me DHA.

Përmbledhje

Marrja e mjaftueshme e DHA mund të jetë e rëndësishme për zhvillimin e shëndetshëm të fetusit. Mund të ndikojë pozitivisht në aspektet e shtatzënisë dhe gjendjen shpirtërore të një personi shtatzënë.

Njerëzit duhet të zgjedhin shtesa DHA që i nënshtrohen testimit dhe certifikimit të pavarur të sigurisë dhe pastërtisë së produktit nga një organizatë e besueshme.

Për të shmangur ndërveprimet negative, individët duhet të flasin me një mjek përpara se të marrin DHA kur të marrin edhe ilaçe ose shtesa të tjera.

 • Shtatzënia/Obstetrika